Γιατί βουλώνουν τα αυτιά σου;

Έχεις νιώσει ποτέ τα αυτιά σου βουλωμένα, σαν να υπάρχει κάτι που τα φράζει; Αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι ενοχλητική και να επηρεάσει την ακοή σου.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βουλώνουν τα αυτιά σου. Ας δούμε τους πιο συχνούς:

1. Συσσώρευση κεριού: Το κερί του αυτιού είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τον ακουστικό πόρο και έχει ως σκοπό να τον προστατεύει από τη μόλυνση. Όταν όμως το κερί συσσωρεύεται υπερβολικά, μπορεί να φράξει τον ακουστικό πόρο και να προκαλέσει βουλωμένα αυτιά.

2. Αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση: Όταν η ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει, όπως κατά την πτήση ή την κατάδυση, μπορεί να δημιουργηθεί ανισορροπία πίεσης μεταξύ του μέσου ωτός και του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βουλωμένα αυτιά και αίσθημα πόνου.

3. Λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις του αυτιού, όπως η ωτίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και πρήξιμο στο μέσο ους, με αποτέλεσμα να βουλώνουν τα αυτιά.

4. Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και φλεγμονή στις ευσταχιανές σάλπιγγες, οι οποίες συνδέουν το μέσο ους με το πίσω μέρος της μύτης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βουλωμένα αυτιά και αίσθημα πίεσης.

5. Άλλες αιτίες: Υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν βουλωμένα αυτιά, όπως όγκοι, τραυματισμοί στο κεφάλι, και παθήσεις του κροταφογναθικού συστήματος.

Τι μπορείς να κάνεις:

Εάν τα αυτιά σου είναι βουλωμένα για λίγες ώρες, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες απλές λύσεις, όπως:

  • Μασήστε τσίχλα ή καραμέλα: Η μάσηση βοηθά στην τόνωση των μυών που ανοίγουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες.

  • Χασμουρηθείτε: Το χασμουρητό επίσης βοηθά στην τόνωση των μυών που ανοίγουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες.

  • Φυσήξτε τη μύτη σας απαλά: Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πίεσης μεταξύ του μέσου ωτός και του περιβάλλοντος.

  • Κάντε ζεστά ντους ή εισπνεύστε ατμό: Η ζέστη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Εάν τα αυτιά σου είναι βουλωμένα για περισσότερες από 24 ώρες, ή εάν έχεις πόνο, ερυθρότητα ή έκκριση από τα αυτιά, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό για να αποκλείσεις τυχόν σοβαρές παθήσεις.

Posted in Δημόσια Υγεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *