Ροξάκια της Λίνας Μαγειρική Η στήλη της Λίνας

Υλικά:

1 φλ. χλιαρό γάλα

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 αυγό 600 γραμμ.

αλεύρι 3/4 φλιτζ.

ελαιόλαδο 1 φλ.

καρυδόψιχα

2 κουτ. σούπας κακάο

1 βανιλίνη

1 φακελάκι μαγιά

1/2 κουτ. μπέικιν

1/2 κουτ. κανέλα λίγο γαρύφαλλο

(προαιρετικά) λίγο αλάτι

Για το σιρόπι: 2 φλ. νερό

2 φλ. ζάχαρη

1 φλούδα από λεμόνι

λίγο χυμό λεμονιού

1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά να διαλυθεί.

Έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για 5′-10′.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανιλίνη, την κανέλα, το αυγό, το γαρύφαλλο, το αλάτι και το λάδι.

Σταδιακά ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά και χωρίζουμε τη ζύμη.

Κρατάμε λίγο παραπάνω από τη μισή σε μια λεκάνη και στην υπόλοιπη βάζουμε την καρυδόψιχα και το κακάο και πλάθουμε με τα χέρια μας να ενσωματωθούν.

Χωρίζουμε τη λευκή ζύμη στη μέση και ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο και πλάθουμε τη μισή από την σκούρη ζύμη με το κακάο σε μπαστουνάκι στο ίδιο μήκος με τη λευκή.

Βάζουμε τη ζύμη πάνω από τη λευκή και την κλείνουμε σε ρολό σιγά σιγά και προσεκτικά.

Κόβουμε σε ίδιο πάχος τα κομμάτια, τα κάνουμε στρόγγυλα με το χέρι και τα βάζουμε σε ταψί.

Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και με τα άλλα δύο κομμάτια λευκής και σοκολατένιας ζύμης που έμειναν.

Ψήνουμε για 20′ στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα ροξάκια.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5-6 λεπτά.

Έπειτα τα σιροπιάζουμε ζεστά.

Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, ρίχνουμε κρύο σιρόπι σε ζεστά ροξ.

 

Λίνα Αρβανιτίδου     

Posted in Μαγειρική and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *