Τσουρέκια με φυτίνη και ίνες

Υλικά για 5 τσουρέκι των 500 γραμμαρίων.

1,400 γραμμάρια αλεύρι Robin Hood
350 γραμμάρια γάλα φρέσκο
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
450 gr. ζάχαρη
5 αυγά
200 gr. φυτίνη
100 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι κάρδαμο κακουλέ
Μισό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, (κοφτό)
Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό ποτήρι νερό και διαλύουμε την μαγιά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι από τα 1400 γρ. που χωρίσαμε για τη συνταγή μας. Σκεπάζουμε στη συνέχεια με μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί για15 λεπτά.
Παίρνουμε κατόπιν μία λεκάνη και χτυπάμε τα αυγά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε όσο μπορούμε καλύτερα με το σύρμα να γίνει μία πηχτή ωραία κρέμα.
Ρίχνουμε στην πορεία το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μαχλέπι, κάρδαμο, μαστίχα και το αλάτι.
Αρχίζουμε σιγά-σιγά να ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε, δεν ζυμώνουμε.
Λίγο πριν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε το προζύμι που έχουμε φτιάξει νωρίτερα με το αλεύρι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε δεν ζυμώνουμε. Τέλος ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο.
Βάζουμε το δάχτυλό μας μέσα στο βούτυρο να αντέχει στην θερμοκρασία. Συμβουλή: Αυτό το κάνουμε σε όλα τα υγρά για να έχουμε επιτυχία και να μην κάψουμε την μάγια.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο σιγά-σιγά μέσα στο ζυμάρι και αρχίζουμε να διπλώνουμε το ζυμάρι, όχι να το ζυμώνουμε. Αυτό το κάνουμε μέχρι να απορροφηθεί σιγά-σιγά όλο το βούτυρο.
Ρίχνουμε σταδιακά και αργά και απλά διπλώνουμε τη ζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τη λεκάνη σκεπασμένη να φουσκώσει.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο αρχίζουμε πάλι από τις άκρες, χωρίς να ζυμώνουμε, να διπλώνουμε πάλι τη ζύμη μέχρι να την ξανά ρίξουμε. Αφήνουμε πάλι για να φουσκώσει. Σε αυτή τη φάση σε πέντε λεπτά θα έχει φουσκώσει πάλι. Κάνουμε το ίδιο άλλες δύο φορές. Σε άλλα πέντε λεπτά θα έχει φουσκώσει πάλι.
Φτιάχνουμε τσουρέκια 500 γραμμάρια το ένα. Ζυγίζουμε ζυμάρι 500 gr. Κάθε φορά που παίρνουμε σκεπάζουμε την υπόλοιπη ζύμη.
Δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε στα τσουρέκια μας. Βάζουμε σε φόρμες ή ταψιά κοντά κοντά το ένα με το άλλο και τα χωρίζουμε με λαδόκολλα και στη μέση και από κάτω για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε να φουσκώσουν.
Σε αυτήν τη φάση ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και μόλις ίσα-ίσα ζεστάνει, σβήνουμε το φούρνο χωρίς να καίει και τα αφήνουμε μέσα. Φουσκώνουν πολύ γρήγορα.
Αλείφουμε με αυγό, ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι της ΖΑΝΑΕ.

Posted in Μαγειρική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *