Ρεβυθομελιτζανοσαλάτα: Μια γαστρονομική πανδαισία στο φούρνο!

Αυτή η συνταγή για ρεβυθομελιτζανοσαλάτα στο φούρνο συνδυάζει την πλούσια γεύση των ρεβιθιών με την απαλή υφή των μελιτζανών, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα σας ενθουσιάσει. Ιδανική για χορτοφαγικές και vegan επιλογές, αποτελεί μια θρεπτική και γευστική πρόταση για κάθε περίσταση.

Υλικά:

  • 300 γραμμάρια ρεβίθια

  • 4 μελιτζάνες

  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

  • 150 ml ελαιόλαδο

  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε φέτες

  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

  • 100 ml κόκκινο κρασί

  • 300 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 1 κύβος ζωμού λαχανικών

  • 300 ml ζεστό νερό

  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία: Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Τηγάνισμα: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

  3. Σάλτσα: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

  4. Συνδυασμός: Προσθέτουμε τα ρεβίθια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

  5. Ψήσιμο: Σε ένα ταψί, τοποθετούμε τις μελιτζάνες και ρίχνουμε από πάνω τα ρεβίθια με τη σάλτσα. Διαλύουμε τον κύβο στον ζωμό και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 15 λεπτά για να ροδίσει η επιφάνεια.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο φαγητό, όπως πιπεριές ή καρότα.

  • Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα στη σάλτσα.

  • Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζωμό λαχανικών με ζωμό κοτόπουλου.

Απολαύστε!

Σημείωση:

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τηγάνισμα με ψήσιμο στον φούρνο για μια πιο υγιεινή εκδοχή. Απλώστε τις μελιτζάνες σε ταψί με λαδόκολλα, ραντίστε με ελαιόλαδο!

Posted in Μαγειρική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *