Χταπόδι κρασάτο με θυμάρι: Μια κλασική συνταγή με πλούσια γεύση

Χταπόδι κρασάτο με θυμάρι: Μια κλασική συνταγή με πλούσια γεύση

Το χταπόδι κρασάτο με θυμάρι είναι ένα αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Η απλή του εκτέλεση, σε συνδυασμό με τα εκλεκτά υλικά, χαρίζει ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 1 κιλό χταπόδι

  • 500ml κόκκινο κρασί

  • 150ml ελαιόλαδο

  • 500ml νερό

  • Αλάτι και πιπέρι

  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

  • 15 κόκκοι μπαχάρι

  • 2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι και πλένουμε καλά την κοιλιά του. Αν είναι φρέσκο, χρειάζεται καλό χτύπημα σε βράχο για να μαλακώσει.

  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το χταπόδι, το νερό, το αλάτι και τα μπαχαρικά (κύμινο, μπαχάρι, δάφνη).

  3. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

  4. Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

  5. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσει το χταπόδι.

  6. Προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε απαλά.

  7. Αφήνουμε το χταπόδι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη συνταγή, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά ή ντομάτα.

  • Αν σας αρέσει η πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο καυτερό πιπέρι.

  • Το χταπόδι κρασάτο συνοδεύεται ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί και άφθονο κόκκινο κρασί.

Καλή όρεξη!

Λίνα Αρβανητίδου

 

 

Posted in Μαγειρική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *