Χταπόδι κρασάτο με θυμάρι: Μια κλασική συνταγή με πλούσια γεύση
Το χταπόδι κρασάτο με θυμάρι είναι ένα αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Η απλή του εκτέλεση, σε συνδυασμό με τα εκλεκτά υλικά, χαρίζει ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.
Υλικά (για 4 άτομα):
-
1 κιλό χταπόδι
-
500ml κόκκινο κρασί
-
150ml ελαιόλαδο
-
500ml νερό
-
Αλάτι και πιπέρι
-
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι
-
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
-
15 κόκκοι μπαχάρι
-
2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
-
Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι και πλένουμε καλά την κοιλιά του. Αν είναι φρέσκο, χρειάζεται καλό χτύπημα σε βράχο για να μαλακώσει.
-
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το χταπόδι, το νερό, το αλάτι και τα μπαχαρικά (κύμινο, μπαχάρι, δάφνη).
-
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
-
Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
-
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσει το χταπόδι.
-
Προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε απαλά.
-
Αφήνουμε το χταπόδι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Συμβουλές:
-
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη συνταγή, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά ή ντομάτα.
-
Αν σας αρέσει η πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο καυτερό πιπέρι.
-
Το χταπόδι κρασάτο συνοδεύεται ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί και άφθονο κόκκινο κρασί.
Καλή όρεξη!
Λίνα Αρβανητίδου