Φύτευση βασιλικού σε γλάστρα

Φύτευση βασιλικού σε γλάστρα:

Βήματα:

  1. Επιλέξτε γλάστρα: Διαλέξτε μια γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος, διαμέτρου περίπου 20-30 εκ. για να χωράει άνετα το φυτό.

  2. Φυτόχωμα: Χρησιμοποιήστε ελαφρύ, αερώδες φυτόχωμα με καλή αποστράγγιση. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο φυτόχωμα για αρωματικά ή να φτιάξετε το δικό σας αναμειγνύοντας ίσα μέρη τύρφη, κομπόστ και περλίτη.

  3. Φύτευση:

    • Από σπόρο: Ρίξτε 2-3 σπόρους σε ίση απόσταση στη γλάστρα, σε βάθος περίπου 1 εκ. Καλύψτε τους με χώμα και ποτίστε απαλά. Φροντίστε να διατηρείτε το χώμα υγρό μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι, που θα πάρει περίπου 1-2 βδομάδες.

    • Από έτοιμο φυτό: Αφαιρέστε προσεκτικά το φυτό από το γλαστράκι του και φυτέψτε το στη γλάστρα σας, φροντίζοντας η ρίζα να μην σπάσει. Γεμίστε με χώμα και πιέστε ελαφρά γύρω από το φυτό.

  4. Τοποθεσία: Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ηλιόλουστη θέση, λαμβάνοντας τουλάχιστον 6 ώρες άμεσο ήλιο την ημέρα.

Είδη βασιλικού:

  • Γλυκός βασιλικός : Το πιο κοινό είδος, με έντονο άρωμα και γεύση. Ιδανικός για σαλάτες, σάλτσες και πιάτα με ζυμαρικά.

  • Λιμονόβασιλικός : Έχει δροσερό άρωμα λεμονιού και ταιριάζει πολύ με ψάρι, κοτόπουλο και θαλασσινά.

  • Πορφυρός βασιλικός : Έχει σκούρα μοβ φύλλα και ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Ιδανικός για ζυμαρικά, σαλάτες και ξύδι.

  • Ταϊλανδέζικος βασιλικός : Έχει γλυκό άρωμα γλυκάνισου και ταιριάζει πολύ με ασιατικά πιάτα.

  • Αγιορείτικος βασιλικός : Έχει μικρά φύλλα και έντονο άρωμα. Χρησιμοποιείται κυρίως για τσάι και αρωματικά ροφήματα.

Πότισμα:

  • Ποτίζετε τακτικά, φροντίζοντας το χώμα να μην στεγνώνει εντελώς.

  • Αποφύγετε την υπερβολική υγρασία, που μπορεί να προκαλέσει σήψη στις ρίζες.

  • Ποτίζετε το πρωί, για να στεγνώσει το φύλλωμα πριν το ηλιοβασίλεμα και αποφύγετε τις μυκητιασικές ασθένειες.

  • Χρησιμοποιήστε νερό βροχής ή εμφιαλωμένο νερό, αν το νερό της βρύσης σας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλώριο ή φθόριο.

Συμβουλές:

  • Κόβετε τακτικά τα φύλλα, για να προωθήσετε την ανάπτυξη του φυτού και να διατηρήσετε το άρωμά του.

  • Λιπαίνετε το φυτό κάθε 2-3 εβδομάδες με ένα υγρό λίπασμα για αρωματικά φυτά.

  • Αφαιρέστε τα ξερά ή άρρωστα φύλλα, για να διατηρήσετε το φυτό υγιές.

Posted in ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΖΩΗ and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *