Υλικά
1 κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
Για τον κιμά:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
3-4 τομάτες τριμμένες ή μια κονσέρβα τομάτα κονκασέ τριμμένη
4-5 μπαχάρια ολόκληρα
1 δαφνόφυλλο
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
100 γρ βούτυρο
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 λίτρο γάλα
2 κρόκους αυγών (κρατάμε τα ασπράδια για τα μακαρόνια)
20 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή ρεγκάτο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα ελάχιστο νερό και αφού ζεσταθεί καλά, μαλακώνουμε το κρεμμύδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, ένα φλιτζάνι του καφέ περίπου
Προσθέτουμε τον κιμά και με ξύλινη κουτάλα σοτάρουμε να διαλύσει καλά στην κατσαρόλα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ακόμη νερό, για να μπορέσει να γίνει «σπυρωτός»
Καίμε τον πελτέ σε μια άκρη της κατσαρόλας και ανακατεύουμε με τον κιμά.
Τέλος ρίχνουμε την τομάτα, αλάτι και πιπέρι, τα μπαχάρια, τη δάφνη.
Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
Βγάζουμε τα μπαχάρια αφού γίνει ο κιμάς.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να σκουρήνει.
Ρίχνουμε σιγά, σιγά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς ώσπου να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ.
Τέλος ρίχνουμε τους κρόκους, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και το 1/3 της ποσότητας του τριμμένου τυριού
Βράζουμε τα μακαρόνια , αποσύροντας από τη φωτιά 22-3 λεπτά νωρίτερα, αφού θα ψηθούν και στο φούρνο.
ΜΥΣΤΙΚΟ: Ρίχνουμε στα μακαρόνια τα ασπράδια των αυγών και ανακατεύουμε.
Αυτό θα δέσει το παστίτσιο ώστε να μην διαλύεται όταν το κόβουμε
Στρώνουμε τα μακαρόνια με τον κιμά σε βαθύ ταψί αφού πρώτα το λαδώσουμε και πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμέννη.
Δηλαδή αφού πασπαλίσουμε με την φρυγανιά, ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια, πασπαλίζουμε με ακόμα 1/3 τριμμένο τυρί, μετά ρίχνουμε τον κιμά και τέλος και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί, ρίχνουμε ελάχιστο ηλιέλαιο από πάνω και βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να πάρει χρώμα το παστίτσιο.
Σημείωση: Η δόση που δίνω είναι για το ταψί του φούρνου.
Λίνα Αρβανιτίδου