Ενεργειακές κοινότητες / Γράφει ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος

Ενεργειακές κοινότητες:

Οι τρεις προϋποθέσεις που καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να γίνει το εγχείρημα επωφελές ενεργειακά, αποδοτικό αναπτυξιακά, δίκαιο κοινωνικά και αποτελεσματικό περιβαλλοντικά.

1. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταφέρει να μειώσουν τις τιμές του ρεύματος 3-4 φορές περισσότερο από την Ελλάδα, ακριβώς γιατι εκεί οι αγορές ρυθμίζονται από δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεις και όχι από ενεργειακά ολιγοπώλια, (καρτέλ).
Η απουσία δημόσιου ελέγχου και η απουσία ανταγωνισμού στις ενεργειακές αγορές, είναι οι αιτίες της μεγάλης ενεργειακής ακρίβειας στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
2. ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για την ισόρροπη χωρικά, εφικτή περιβαλλοντικά, αποδοτική αναπτυξιακά και δίκαιη κοινωνικά κατανομή τους στον χώρο.
Η άμετρη και ανεξέλεγκτη συγκέντρωση βιομηχανικής έκτασης ΑΠΕ οδηγεί στην περιβαλλοντική, αναπτυξιακή και κοινωνική ερημοποίηση της υπαίθρου.
Δεν υπάρχει «πράσινη» ανάπτυξη χωρίς το αυθεντικό πράσινο της φύσης.

3. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟΥ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΕ ΣΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.

Οι ενεργειακές κοινότητες πρέπει να έχουν δυναμικό, αποφασιστικό και πρωτεύοντα ρόλο στην εγκατάσταση ΑΠΕ. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Που τον κυρίαρχο ρόλο τον παίζουν τα μεγάλα ενεργειακά ολιγοπώλια, με τις ενεργειακές κοινότητες να είναι «στάχτη στα μάτια» για τους πολίτες της ακριβότερης ενεργειακά χώρας της Ευρώπης.

Posted in ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *