Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα Μαγειρική Η στήλη της Λίνας

Υλικά

1 κιλό κιμά

1 αυγό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλυτζάνι βρώμη

1/3 κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη

Λίγο ξύδι για το σβήσιμο της σόδας

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού ριίγανη

2 κιλά πράσα ψιλοκομμένα

1 κουτάλι της σούπας πάπρικα,

1-2 καρότα σε ροδέλες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 τριμμένη ντομάτα

μαύρο πιπέρι,

κύμινο,

3 κόκκους μπαχάρι

3 φύλλα δάφνης

100 ml λευκό κρασί

Εκτέλεση

Τα πράσα καθαρίζονται, πλένονται και κόβονται σε κύκλους.

Το καρότο πλένετε, ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε σε ροδελες.

Ο κιμάς τοποθετείται σε ένα βαθύ μπολ.

Σε αυτό προστίθενται το αυγό, η βρώμη, η σόδα, το ξύδι με το οποίο σβήνουμε τη σόδα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σταθεί για περίπου μισή ώρα.

Από τον κιμά, με βρεγμένα χέρια, σχηματίζονται μικρά κεφτεδάκια (περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού), τα οποία είναι τακτοποιημένα σε ένα μεγάλο πιάτο.

Τσιγαρίζουμε τα πράσα ψιλοκομμένα στο λάδι, αφού μαλακώσουν προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και την πάπρικα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το καρότο, τις 1 τριμμένη ντομάτα, μαύρο πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης.

Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και προσθέτουμε 100 ml λευκό κρασί, κατεβάζουμε το φαγητά από τη φωτιά και το μεταφέρουμε στη γάστρα.

Τυλίγουμε σε αλεύρι τα κεφτεδάκια και τα στρώνουνε πάνω από τα πράσα στη γάστρα.

Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στα 180 βαθμούς.

Έπειτα ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι κεφτέδες.

 

Λίνα Αρβανιτίδου 

Posted in Μαγειρική and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *