Καλαμαράκια Γεμιστά με Ρύζι (Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη)

Καλαμαράκια Γεμιστά με Ρύζι (Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη)

Αυτή η συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια είναι από τον Άκη Πετρετζίκη και είναι εύκολη και νόστιμη.

Υλικά:

  • 4 μεγάλα καλαμάρια (περίπου 1200 γραμμάρια)

  • 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι

  • 2 φλιτζάνια νερό

  • 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 1/4 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1/4 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

  • Χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα κεφάλια. Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια.

  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Προσθέτουμε το ρύζι, την ντομάτα, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

  4. Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό.

  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και το φρέσκο ​​κρεμμύδι.

  6. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα ρυζιού, αφήνοντας λίγο κενό.

  7. Κλείνουμε τα καλαμάρια με οδοντογλυφίδες.

  8. Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε ένα ταψί και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το εξωτερικό των καλαμαριών.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά στη γέμιση, όπως μανιτάρια, καρότα, αρακά ή θρυμματισμένη φέτα.

  • Αντί για ρύζι, μπορείτε να γεμίσετε τα καλαμάρια με κους-κους ή πλιγούρι.

  • Μπορείτε να σερβίρετε τα καλαμαράκια γεμιστά με σάλτσα ντομάτας ή με τζατζίκι.

Καλή όρεξη!

Posted in Μαγειρική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *